Ostatnimi czasy owsianka to śniadanie dla mnie idealne.
Trzyma długo i jest tyle wariantów!
Dzisiaj wersja z karmelizowanymi bananami - pycha!
Owsiankę możecie przygotować oczywiście wg. własnego sposobu. Tak jak lubicie najbardziej!
Poniżej mój przepis.
Składniki (na jedną porcję):
"niecała" szklanka mleka
6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka amarantusa ekspandowanego (można pominąć)
1 łyżka rodzynek
1 banan
1 łyżeczka masła
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Płatki owsiane, amarantus ekspandowany i rodzynki gotujemy w mleku ok. 5/6 min (w zależności od tego jak bardzo miękkie płatki i zwartą konsystencję lubimy), lub krócej / dłużej.
Banana kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle na złoto, dodajemy miód i posypujemy cynamonem. Chwilkę dusimy.
Owsiankę przekładamy do miseczki, na wierzchu układamy karmelizowane banany i gotowe.
Smacznego!
Buziaki,
Karola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz