wtorek, 21 lipca 2015

Tarta bez pieczenia z mascarpone i owocami na spodzie z herbatników w czekoladzie

Uruchamianie piekarnika kiedy na polu jest powyżej 30 stopni to jakaś katastrofa.
 (mieszkamy na Podkarpaciu, więc wychodzimy na pole :) )
Więc takie desery bez pieczenia są idealne. 
Dzisiaj kolejna odsłona tarty bez pieczenia - tym razem na spodzie z herbatników w czekoladzie i z mascarpone :) 



Tartę przygotowałam na wspólne urodziny Mamy i imieniny Taty. Zdjęcie na szybko z telefonu, ale tarta szybko poszła i nie zdążyłam zrobić porządniejszych fotek. 
Ale mniejsza o to - zrobienie tarty wraz z chłodzeniem zajmuje 30 min! 
Ekspresowy deser! :) 

Tarta z mascarpone i owocami 

Składniki  (tarta o średnicy ok. 22 cm) :
Na spód:
180 g herbatników w czekoladzie
ok. 130 g miękkiego masła
Na krem:
500 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki dżemu porzeczkowego (lub innego kwaskowatego)
+ owoce wg. uznania (u mnie pyszne borówki i maliny)

Wykonanie:
Składniki na spód miksujemy na gładką masę, wykładamy tortownicę lub formę na tartę. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Na spód wykładamy dżem. 
Zimną śmietankę ubijamy aż mocno zgęstnieje, dodajemy cukier i serek. 

Od razu wykładamy na spód. Przystrajamy owocami i miętą. 
Schładzamy :) 


SMACZNEGO! 

Buziaki,
Karola


3 komentarze:

  1. Przecież o można oczami zjeść! Przepysznie wygląda. Przepis wygląda na bajecznie prosty, ale połączenie owoców jest bardzo zachęcające.
    Jeeeeejku, jak ja bym to jadła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinka - tarta jest ekspresowa!
      Koniecznie wypróbuj! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...