poniedziałek, 2 lutego 2015

Zupa z ciecierzycy dla dużych i małych

Ciecierzyca, zwana też cieciorką dopiero niedawno zagościła w mojej kuchni, ale muszę powiedzieć że wywarła na mnie bardzo pozytywne wrażenie, szczególnie że nadaje się również na potrawy dla dzieci, nawet tych najmłodszych. Wobec tego, chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszną rozgrzewającą zupę krem. 
Przedstawię dwie wersje zupy - delikatną - dla małych i ostrą - dla tych trochę większych. 
Zapraszam!


Wersja dla "dorosłych"
Składniki:
400 g suszonej ciecierzycy
500 ml naturalnego przecieru z pomidorów
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
4 ziemniaki
1 łyżka curry
1/2 łyżki pieprzu cayenne
sól
oliwa z oliwek
grzanki

Wykonanie
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i moczymy co najmniej przez 12 godzin.
Następnie gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (u mnie potrwało to około 3 godzin - prawdopodobnie zależy to od jakości ciecierzycy). W międzyczasie cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, na oliwie, po czym mieszamy z przecierem pomidorowym. Ziemniaki kroimy w kostkę i podgotowujemy około 10-15 min w osobnym garnuszku. Gdy cieciorka jest już miękka, dodajemy do niej odcedzone ziemniaki i gotujemy do czasu, aż będą one miękkie. Dodajemy zahartowaną śmietanę, cebulę z czosnkiem i przecierem i wszystko razem blendujemy na gładki krem. Doprawiamy wszystko curry, pieprzem oraz solą. Przed podaniem, przystrajamy gałązką rozmarynu. Podajemy z grzankami. Smacznego! 

Wersja dla dzieci (od 10 miesiąca życia)
Składniki:
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (podbieramy z wersji "dorosłej" jeszcze przed dodaniem dodatków i doprawieniem;) )
1 szklanka wody z ugotowanej ciecierzycy ( również podebrana z dużego garnka;))
1/2 korzenia pietruszki
1 ziemniak
1/3 szklanki naturalnego przecieru pomidorowego
szczypta pieprzu
szczypta majeranku
rozmaryn do dekoracji
opcjonalnie 1/2 ugotowanego żółtka

Ugotowaną ciecierzycę blendujemy na gładko. Obraną pietruszkę ścieramy na grubych oczkach, ziemniaka kroimy w drobną kostkę. Wodę z ciecierzycy doprowadzamy do wrzenia i zarzucamy na nią ziemniaki i pietruszkę - gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie dodajemy zblendowaną cieciorkę, sok z pomidorów, rozdrobnione żółtko i chwilę gotujemy. Zupkę doprawiamy pieprzem i majerankiem. Smacznego! :)








Zupa w wersji dorosłej jest ostra, rozgrzewająca - wręcz idealna na mroźne dni. Mnie osobiście bardzo smakowała, nawet mój wybredny M. zjadł bez kręcenia nosem;). Mój mały niejadek również spałaszował ze smakiem całą miseczkę swojej zupki - co mocno przemawia na jej korzyść:).

Próbujcie, testujecie i dajcie znać czy smakowało!
Pozdrawiam
J.




1 komentarz:

  1. Judytka, zapraszam!
    http://tymczasemwbulgarii.blogspot.com/2015/02/pare-sow-o-mnie.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...