wtorek, 30 grudnia 2014

Cydrowe racuszki z jabłkami


Święta już tuż tuż, a wraz z nimi nadchodzi wizja suto zastawionych stołów, kiełbasek, szyneczek, sałatek, placuszków i innych pyszności, którymi będziemy raczeni przez nasze mamy, babcie czy ciocie. A później manti czy inny ranigast i do przodu - dzień drugi;) 
Tak tak święta po polsku nasz żołądek pamięta jeszcze długo po ich skończeniu, dlatego na kilka dni przed Bożym Narodzeniem, mam dla Was propozycję na lekki, jarski obiad. 
Pyszne drożdżowe racuszki z jabłkami i cydrem. 
No i poza tym że będzie lekko, to jeszcze wesprzemy naszych polskich producentów jabłek i cydru jabłkowego - same superlatywy:)
 Myślę że dłużej nie muszę Was namawiać, zapraszam więc do wypróbowania!


Składniki:

500 g mąki tortowej
14 g drożdży suchych (2 saszetki)
500 ml cudru jabłkowego ( u mnie Cydr Lubelski)
2 żółtka
1 łyżka cukru
szczypta soli
4 duże miękkie jabłka

Wykonanie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze plastry.
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać przez kilka minut aż do uzyskania gładkiej masy, nie dosypując mąki mimo iż ciasto będzie rzadkie i klejące - takie właśnie ma być! Dodać jabłka, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h. Cisto może nawet potroić swoją objętość.
Na patelni rozgrzać olej. Ciasto nabierać łyżką, formując na patelni nieduże placuszki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.
Racuszki można podawać tradycyjnie z cukrem pudrem, ale można też dodać swoje ulubione owoce, konfitury czy sok. U mnie wystąpiły w towarzystwie wiśni w syropie ( bo akurat chwilowo zabrakło mi cukru pudru;)), połączenie smaczne, ale chyba zbyt słodkie, dlatego zdecydowanie stawiam na tradycje.






Przepis zaczerpnięty jak zwykle z Moich Wypieków.

Smacznego!

J.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...