wtorek, 13 września 2016

Razowe racuszki z jabłkami

Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek, czy kolację. Szybkie wykonanie, proste i (względnie;)) zdrowe składniki, jednym słowem przepis must have.
Zapraszam na pyszne racuszki razowe z jabłkami.



Składniki:

1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 jajko
3 łyżki brązowego cukru
1 duże jabłko
Tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mąki mieszamy w misce razem z proszkiem i całość przesiewamy.
Jajko ucieramy z cukrem do powstania puszystej masy. Powoli dodajemy na przemian przesiane mąki z proszkiem i mleko, aż do połączenia składników. Jabłko obieramy, kroimy w niewielką kostkę i mieszamy z gotowym ciastem. 
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz po czym przed wyłożeniem ciasta zmniejszamy moc. Formujemy małe racuszki i smażymy na średniej mocy palnika z obu stron aż do uzyskania złotego koloru (moc nie może być za duża, bo racuszki za szybko się przypieką a w środku będą surowe). 
Racuchy możemy podawać solo, lub oprószone cukrem pudrem, polane musem owocowym, lub z dżemem - jednym słowem co kto lubi;)





SMACZNEGO! 

Miłego dnia.
Judyta 

4 komentarze:

  1. Mogłabym się objadać takimi placuszkami codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie stoi na przeszkodzie..no może poza czajacymi się za rogiem boczkami;) (przynajmniej w moim przypadku - chociaż obecnie wszystkie nadprogramowe waleczki zrzucam na ciążę;))
      Pozdrawiam ciepło ze słonecznego południa Polski:)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Mniam, mniam, mniam. Mozesz podrzucić do pracy na obiadek. :D Buźki ��

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...