środa, 27 lipca 2016

Zapiekanka warzywna z fasolką szparagową

Pogoda za oknem w końcu letnia, ale dzisiaj danie trochę jesienne.
Zalegają Wam czasem w lodówce jakieś warzywa?
Albo zostały Wam "resztki" z obiadu?
Jeśli na któreś pytanie odpowiedzieliście "tak" to dzisiejsza potrawa jest dla Was! :)



Moja wersja jest bezmięsna, ale spokojnie możecie dodać warstwę podsmażonego kurczaka czy mięsa mielonego, albo kiełbasek, etc.
Tak na dobrą sprawę sprawdzą się tutaj też inne warzywa - ale akurat miałam takie w lodówce :)
Pyszne będzie z każdymi ulubionymi dodatkami!


Składniki (na dużą formę):
5 średnich ziemniaków
pół kilograma szparagówki
3 średnie marchewki
2 cebule
10 pomidorów suszonych
3 ząbki czosnku
przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim (możecie zastąpić każdą przyprawą osobno)
sól
pieprz
2 mozzarelle kulka
2 jajka
pół litra mleka
oliwa do posmarowania formy

Wykonanie:
Ziemniaki, szparagówkę, marchewki obieramy i gotujemy do miękkości (można w jednym garnku). Cebulę, czosnek i pomidory suszone kroimy drobno i mieszamy. Mozzarellę kroimy w plasterki. Mleko, jajka, przyprawy mieszamy. Po ugotowaniu się warzyw ziemniaki i marchewkę kroimy w plasterki. Warzywa układamy warstwowo - u mnie: ziemniaki, marchew, cebula + czosnek + pomidory suszone - fasolka szparagowa - mozzarella.
Przed położeniem sera zalewamy wszystko mieszanką jajek, mleka i przypraw.
Całość zapiekamy w 200 stopniach przez 15-20 min (ser ma się ładnie zarumienić).

Smacznego!





Buziaki,
Karola


2 komentarze:

  1. Pyszności :) Uwielbiam zapiekanki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też :) a to mój Mąż podsunął mi pomysł na nią :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...