Myślę, że na dłuższą metę nie dałabym rady żyć bez słodyczy.
Ciast, ciasteczek.
Taki los ;)
Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Natomiast ja, jak wiecie, nie jem jajek i nabiału. Zrobiłam zatem ulubione ostatnimi czasy ciasto - ale właśnie bez masła i jajek.
W nawiasach podaję oryginalne składniki.
Składniki:
125 g oleju kokosowego (125 g masła)
100 g brązowego cukru, zmielonego (100 g drobnego cukru do wypieków + 16 g cukru wanilinowego)
3 średnie banany, po obraniu po 100 g (2 duże jajka)
200 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia (2 łyżeczki proszku do pieczenia)
50 g wiórków kokosowych
100 ml mleka kokosowego
3 - 4 jabłka
parę kropli olejku waniliowego
Dodatkowo:
2 łyżki soku z cytryny
Na lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 – 3 łyżki mleka kokosowego
wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia
Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia– przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć.
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać je nożykiem od strony wypukłej. Pół szklanki wody wymieszać z sokiem z cytryny i ‘wykąpać’ w tym jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia).
W misie miksera umieścić olej kokosowy (lub masło) i drobny cukier do wypieków (i ewentualnie cukier wanilinowy, jeśli używacie). Utrzeć/zmiksować do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać zmiksowane banany (lub jajka), łyżka po łyżce (lub jedno jajo po drugim), miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Tutaj też można dodać parę kropli olejku waniliowego. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę poukładać jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polukrować i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.
Smacznego :-)
Buziaki,
Karola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz