Czy macie czasem tak, że otwieracie lodówkę i nie wiecie co włożyć 'do gara'?
Ja tak miałam pewnego, dosyć chłodnego, lipcowego dnia.
Nie mniej jednak z całkowitego przypadku wyszło mi coś naprawdę smacznego :)
Nie mniej jednak z całkowitego przypadku wyszło mi coś naprawdę smacznego :)
Dopiero dzisiaj publikuję przepis, bo później nastały upały i nie było sensu proponować Wam zupy.
Ale w dzień taki jak ten gorący krem z rybą będzie cudownym ukoronowaniem!
Składniki (na dwie solidne porcje):
30 g masła
1 duża cebula
300 g groszku cukrowego (może być mrożony)
ok. 100 g jarmużu
2 ząbki czosnku
500 ml rosołu lub bulionu warzywnego
2 gałązki tymianku
szczypta gałki muszkatołowej i ostrej papryki
sól/pieprz do smaku
1 kulka mozzarelli pokrojona w drobną kosteczkę
Filet z dorsza ze skórą ok.300 g
gałązki tymianku
olej rzepakowy
sól/pieprz/ostra papryka/czosnek
Wykonanie:
Masło roztapiamy w garnku, dodajemy pokrojoną cebulę, dusimy do złotego koloru. Następnie wrzucamy pokrojony czosnek, jarmuż i groszek cukrowy, tymianek. Podsmażamy razem i wlewamy rosół. Doprawiamy i gotujemy ok. 20 min (jarmuż musi trochę zmięknąć). Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Próbujemy i dodajemy ewentualnie więcej przypraw.
Gdy zupa się gotuje, dorsza myjemy, doprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Mięso posypujemy czosnkiem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy dorsza skórą do dołu, na wierzch wrzucamy kilka gałązek tymianku. Na wolnym ogniu (na mojej indukcji 6) smażymy przez ok. 20-25 min - tylko od strony skóry.
Na dno talerza kroimy mozzarellę w drobną kostkę i wlewamy krem. Dorsza oddzielamy od skóry i w kawałkach układamy na wierzchu.Przyozdabiamy gałązką tymianku i voila!
Smacznego!
Mój D. uważa, że to najlepsze danie jakie wykonałam w swojej 'karierze' :)
Całkowicie mój przepis - od początku do końca! :)
Jestem z siebie dumna!
A Wy koniecznie wypróbujcie!
Bo naprawdę jest pysznie! :)
Buziaki,
Karola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz