czwartek, 27 sierpnia 2015

Wytrawna tarta z cukinią i kabanosami na cieście francuskim


Cukinie, cukinie wszędzie! :) 
Zarówno moja Mama i Teściowa regularnie podrzucają mi 'dary' ziemi - z przydomowych ogródków :)
W pełni eko, zdrowo i w ogóle. Super :)
Dzisiaj właśnie taka propozycja na szybki obiad - bo z gotowego ciasta francuskiego.



Składniki (forma na tartę 25 cm):

1 opakowanie ciasta francuskiego

na farsz:
ok. 400 g startej na dużych oczkach cukinii (razem ze skórką)
ok. 200 g startego żółtego sera (część zostawiamy do posypania na wierzch)
1 opakowanie kabanosów (jakieś 100 g)
10 pomidorów suszonych z zalewy

na sos:
1 jajko
200 g śmietanki 30% (mały kubeczek)
+ przyprawy - sól, pieprz, oregano, ostra papryka, bazylia, czosnek szuszony

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (opcja grzania góra - dół).
Ciasto francuskie wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem, wierzch obciążamy i podpiekamy przez 15 min. Ja obciążam ciasto (żeby nie wyrosły nam górki) papierem do pieczenia i na to wrzucam fasolę (może być też np. groch, ciecierzyca, kasza, specjalne kulki ceramiczne).
W tym czasie wykonujemy farsz - ścieramy cukinię (odsączamy z niej nadmiar wody), ser, kroimy kabanosy na kawałki (ok. 2 cm), kroimy suszone pomidory. Wszystko mieszamy.
Sos: w szklance "rozkłócamy" jajko, wlewamy śmietankę, dodajemy przyprawy i wszystko dobrze miksujemy.

Na podpieczony spód wykładamy farsz i zalewamy go sosem. Pieczemy całość jeszcze przez ok. 20-25 min.
Zamiast kabanosów możecie użyć kawałków boczku, szynki lub kurczaka/indyka.
Tarta wychodzi bardzo soczysta i smaczna. 


Danie nie należy do dietetycznych - to przez ser i śmietankę, ale spokojnie.
Raz na jakiś czas nie zaszkodzi nam kawałek dobrej, kalorycznej tarty! :) 

Życzę smacznego,
Karola



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...