Cukinie, cukinie wszędzie! :)
Zarówno moja Mama i Teściowa regularnie podrzucają mi 'dary' ziemi - z przydomowych ogródków :)
W pełni eko, zdrowo i w ogóle. Super :)
W pełni eko, zdrowo i w ogóle. Super :)
Dzisiaj właśnie taka propozycja na szybki obiad - bo z gotowego ciasta francuskiego.
Składniki (forma na tartę 25 cm):
1 opakowanie ciasta francuskiego
na farsz:
ok. 400 g startej na dużych oczkach cukinii (razem ze skórką)
ok. 200 g startego żółtego sera (część zostawiamy do posypania na wierzch)
1 opakowanie kabanosów (jakieś 100 g)
10 pomidorów suszonych z zalewy
na sos:
1 jajko
200 g śmietanki 30% (mały kubeczek)
+ przyprawy - sól, pieprz, oregano, ostra papryka, bazylia, czosnek szuszony
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (opcja grzania góra - dół).
Ciasto francuskie wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem, wierzch obciążamy i podpiekamy przez 15 min. Ja obciążam ciasto (żeby nie wyrosły nam górki) papierem do pieczenia i na to wrzucam fasolę (może być też np. groch, ciecierzyca, kasza, specjalne kulki ceramiczne).
W tym czasie wykonujemy farsz - ścieramy cukinię (odsączamy z niej nadmiar wody), ser, kroimy kabanosy na kawałki (ok. 2 cm), kroimy suszone pomidory. Wszystko mieszamy.
Sos: w szklance "rozkłócamy" jajko, wlewamy śmietankę, dodajemy przyprawy i wszystko dobrze miksujemy.
Na podpieczony spód wykładamy farsz i zalewamy go sosem. Pieczemy całość jeszcze przez ok. 20-25 min.
Zamiast kabanosów możecie użyć kawałków boczku, szynki lub kurczaka/indyka.
Tarta wychodzi bardzo soczysta i smaczna.
na sos:
1 jajko
200 g śmietanki 30% (mały kubeczek)
+ przyprawy - sól, pieprz, oregano, ostra papryka, bazylia, czosnek szuszony
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (opcja grzania góra - dół).
Ciasto francuskie wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem, wierzch obciążamy i podpiekamy przez 15 min. Ja obciążam ciasto (żeby nie wyrosły nam górki) papierem do pieczenia i na to wrzucam fasolę (może być też np. groch, ciecierzyca, kasza, specjalne kulki ceramiczne).
W tym czasie wykonujemy farsz - ścieramy cukinię (odsączamy z niej nadmiar wody), ser, kroimy kabanosy na kawałki (ok. 2 cm), kroimy suszone pomidory. Wszystko mieszamy.
Sos: w szklance "rozkłócamy" jajko, wlewamy śmietankę, dodajemy przyprawy i wszystko dobrze miksujemy.
Na podpieczony spód wykładamy farsz i zalewamy go sosem. Pieczemy całość jeszcze przez ok. 20-25 min.
Zamiast kabanosów możecie użyć kawałków boczku, szynki lub kurczaka/indyka.
Tarta wychodzi bardzo soczysta i smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz