sobota, 11 lipca 2015

Cynamonowe pancakes

Czas na sobotnie, leniwe śniadanie.
Pankejki to bardzo fajna alternatywa. 
Słodkie śniadania, przynajmniej mnie, "trzymają" dłużej.
Jestem najedzona, ale nie przejedzona. 
Dzisiaj z dodatkiem cynamonu, syropu klonowego i bomby witaminowej - czarnych porzeczek!



Cynamonowe pancakes a'la szkockie (z przepisu wychodzi dużych 7-8 placków o średnicy ok. 11 cm)

Składniki suche:
1,5 szklanki mąki (ok. 200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu

Składniki mokre:
1 duże jajko
1 i 1/4 szklanki mleka (ok. 300 ml)

dodatkowo:
masło na patelnię
miód lub syrop klonowy
świeże borówki

Wykonanie:
Zmieszaj ze sobą składniki suche. W drugim naczyniu zmiksuj jajko i mleko na puszystą masę. Następnie połącz składniki suche i mokre. Mieszane łyżką wyjdą bardziej puszyste.
Odstaw na 10 -15 min.
W tym czasie przygotuj patelnię, masło, syrop i borówki (albo inne owoce).
Smaż na patelni do złotego koloru, każde smażenie poprzedzając rozpuszczeniem masła.
Podawać natychmiast skropione syropem i posypane borówkami.





SMACZNEGO KOCHANI! 

Karola


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...