poniedziałek, 13 lipca 2015

Frytki z batatów - najłatwiejszy przepis


Bataty czyli słodkie ziemniaki mają swoich zwolenników i przeciwników.
Nie każdy lubi słodki smak, ale my z Mężem bardzo chętnie je jemy!



Składniki (dla dwóch osób):

2 duże bataty (nasze miały ok. 10x5 cm)
sól morska i pieprz do smaku
kilka łyżek oliwy 
2 - 3 gałązki tymianku

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. 
Bataty kroimy w paski jak na frytki, mniej więcej 1 cm grubości. 
Na blachę z papierem do pieczenia wlewamy oliwę, wykładamy pokrojone bataty. Dodajemy sól i pieprz. Wkładamy do piekarnika na ok. 40 min. Na 10 min przed końcem na wierzch wrzucamy gałązki tymianku (świetnie zapach przeniknie do frytek). 
Pieczemy do miękkości. 

U nas jako dodatek był gotowany kalafior z bułką tartą na maśle i sos jogurtowo - czosnkowy. 


Smacznego! 

Frytki z batatów różnią się bardzo od zwykłych. Są przede wszystkim słodkie.
Ale jeśli lubicie inne smaki w kuchni i lubicie eksperymentować - polecam! 

Buziaki,
Karola


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...