Bataty czyli słodkie ziemniaki mają swoich zwolenników i przeciwników.
Nie każdy lubi słodki smak, ale my z Mężem bardzo chętnie je jemy!
Składniki (dla dwóch osób):
2 duże bataty (nasze miały ok. 10x5 cm)
sól morska i pieprz do smaku
kilka łyżek oliwy
2 - 3 gałązki tymianku
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Bataty kroimy w paski jak na frytki, mniej więcej 1 cm grubości.
Na blachę z papierem do pieczenia wlewamy oliwę, wykładamy pokrojone bataty. Dodajemy sól i pieprz. Wkładamy do piekarnika na ok. 40 min. Na 10 min przed końcem na wierzch wrzucamy gałązki tymianku (świetnie zapach przeniknie do frytek).
Pieczemy do miękkości.
U nas jako dodatek był gotowany kalafior z bułką tartą na maśle i sos jogurtowo - czosnkowy.
Smacznego!
Frytki z batatów różnią się bardzo od zwykłych. Są przede wszystkim słodkie.
Ale jeśli lubicie inne smaki w kuchni i lubicie eksperymentować - polecam!
Buziaki,
Karola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz