piątek, 6 listopada 2015

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami

Na drugi dzień po porodzie dostałam na deser właśnie to danie. 
Co więcej dzisiejszy przepis sprawdzi się nie tylko w formie deseru, ale też zdrowej przekąski.
Jest syty i świetnie rozgrzewa!
Zapraszam!



Składniki (na 4 porcje):
1,5 szklanki kaszy jaglanej
4 duże jabłka
2 łyżki masła
4 łyżki brązowego cukru (lub miodu, syropu klonowego, generalnie wg. smaku i słodkości jabłek)
pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Kaszę delikatnie podprażamy na patelni. Następnie do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez 15 min na wolnym ogniu. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć wodę.
Jabłka obieramy, pozbawiamy środka i kroimy w ok. 1 cm kostkę. Na patelni, na której prażyliśmy kaszę, roztapiamy masło i cukier. Gdy syrop zrobi się gładki wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka, cynamon i smażymy przez ok. 10 min. Jabłka puszczą sok i mają zmięknąć, ale nie mogą się rozpaść.
Do miseczki wykładamy kaszę, na wierzch prażone jabłka i ozdabiamy listkami bazylii.
Moim zdaniem najlepsze jest na ciepło, ale na zimno na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub gdziekolwiek, sprawdzi się idealnie :)
Smacznego!




Wiem, że jest pysznie, dlatego za chwilę zrobię sobie jeszcze jedną porcję :)
Buziaki, 

Karola 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...