Pesto to jeden z tych produktów, które zawsze mam zachomikowane w lodówce.
Idealnie sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, gdy potrzebuję szybkiego obiadu.
Składniki (dla dwóch osób):
2 szklanki listków bazylii, umytych
1/4 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki startego sera Grana Padano (lub podobnego)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku lub dwa małe
pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (ja miksowałam jakieś 5 min). Próbujemy i doprawiamy przyprawami (ser jest słony, więc polecam skosztować przed posoleniem).
W lodówce możecie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku do ok. 4/5 dni.
Pesto świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek, dip, nawet możecie upiec w nim pierś z indyka - wychodzi wyśmienity!
Ale ja najbardziej lubię go z makaronem farfalle - kokardkami :)
i tak też go zaraz zjem :)
A następnym razem pokuszę się na czerwone pesto - bo to ostatnio woli mój D.
Buziaki,
Karola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz